
Papier na pečenie máte určite doma, ale možno neviete, že si s ním v kuchyni môžete pomôcť aj všelijako inak. Čo sa s ním dá urobiť a prečo sa hodí aj do mrazničky?
S papierom na pečenie sa dajú robiť divy, ale najzásadnejšie je, aby bol použiteľný pre potreby pečenia. Pokiaľ sa vám krúti a nedrží na mieste, vyskúšajte niekoľko trikov.
Ako urobiť z papiera na pečenie jednoduchú špičku na zdobenie vám napovie toto kratučké video z kanála Milujem varenie. Nie je to nič zložité a určite sa hodí vedieť, ako na to. O príležitosť, kedy takýto kornútik na zdobenie budete môcť použiť nebude určite počas jesene a zimy núdze:
Výroba pomôcok na pečenie z papiera na pečenie
Pokiaľ sa vám papier na plechu roluje a on sa roluje vždy, navlhčite dno plechu alebo tortovej formy a papier na pečenie vložte dovnútra. Vodou papier k forme priľne a počas pečenia sa rýchlo vyparí bez toho, aby prebytočná kvapka vody napáchala nejakú neplechu.
Pokiaľ bojujete s tvarovaním papiera, odporúča sa formu otočiť. Kus papiera vytvarujte cez okraje, a keď už dobre kopíruje tvar, otočte ho späť dnom dole a už vytvarovaný papier vložiť dovnútra. Práca vám pôjde výrazne lepšie a papier sa nebude zdvíhať.
Rovnako tento trik funguje aj pri používaní formy na muffiny. Papier nemusíte ani zložito strihať, stačí mať štvorce, čo na tom, že ich cípy budú z formičiek vyčnievať. Naopak to vyzerá celkom zaujímavo.
Z papiera na pečenie môžete v prípade potreby tiež veľmi rýchlo urobiť mašlovačku. Stačí hárok papiera preložiť na veľkosť zošita A5 a dlhšiu stranu nastrihať v rozostupoch cca 0,5 cm do hĺbky asi 4 cm. Potom papier zrolujte, aby vám na konci roličky zostal nastrihaný strapec, ktorý potom môžete použiť ako mašlovačku čiže perútku alebo pierko, dnes však najčastejšie silikónový štetec.
Papier stačí nastriekať na štvorce a vytvarovať podľa formy otočenej dnom hore.

Papier na pečenie sa hodí aj do mrazničky
Papier na pečenie môžete tiež použiť v mrazničke. Tento starý a vyskúšaný fígeľ je skvelý, pokiaľ mrazíte už na plátky nakrájané mäso, ale aj plátky pripraveného cesta, korpusy alebo vrstvy iných potravín.
Stačí papier nastrihať na vhodnú veľkosť a medzi jednotlivé rezne ich vložiť. Takto zmrazené mäso bude jednoduché po častiach rozoberať a vďaka tomu budete môcť rozmraziť iba požadovaný počet plátkov mäsa.