Japonci robia s ryžou pred varením jednoduchú vec. Prečo by ste to tak mali robiť

Zdieľať
Japonci robia s ryžou pred varením jednoduchú vec
Japonci robia s ryžou pred varením jednoduchú vec. Prečo by ste to tak mali robiť Foto: www.gettyimages.com

Ryža je veľmi obľúbená základná potravina. Vďaka svojej neutrálnej chuti a jednoduchej príprave rýchlo zdomácnela aj u nás, je súčasťou mnohých jedál a patrí k najobľúbenejším prílohám. Napriek tomu sa veľa ľudí dopúšťa pri jej príprave niekoľkých zásadných chýb a nevaria ryžu správne. Inšpirujte sa Japoncami, ktorí robia s ryžou jednoduchú vec. Má pre výslednú chuť aj štruktúru ryže veľký význam.

Drobné zrniečka sa dajú pripravovať na všetky možné spôsoby. Sú súčasťou snáď všetkých kuchýň sveta a druhov ryže je hneď niekoľko. Či už zvolíte ryžu jazmínovú, guľatozrnnú, hnedú alebo červenú, pre všetkých platí to isté. Avšak málokto to robí. Nechajte sa inšpirovať Japoncami.

Základom je riadne prepláchnutie

Ryža je skvelá potravina, bohužiaľ spôsob jej pestovania nahráva na to, že z pôdy a vody, v ktorej vyrastá, neabsorbuje iba živiny, ale aj látky, ktoré sú často škodlivé pre náš organizmus. Tých sa treba pred varením zbaviť.

Ako na to, sa pozrite na videu:

Kľúčom k úspechu je niekoľkofázové preplachovanie a namáčanie ryže. Môže sa vám spočiatku zdať, že sa jedná a náročný rituál, ale keď si ho osvojíte, odmenou vám bude zdravá potravina zbavená všetkých škodlivín.

Plánujte dopredu

Namáčanie ryže je z hľadiska času trochu náročnejšie, pokiaľ teda chcete túto surovinu využiť na varenie, majte aspoň deň náskok. Ryžu namočte deň vopred do hrnca so studenou vodou a nechajte odstáť do druhého dňa. Potom ju len zlejte, prepláchnite a dajte variť. Po piatich minútach ju znova sceďte, prepláchnite, vráťte do hrnca a už uvarte, ako ste zvyknutí.

Zdroj zdravia

Hoci sa to nemusí na prvý pohľad zdať, ryža je z nutričného hľadiska pomerne bohatou potravinou. Obsahuje bielkoviny aj potrebnú vlákninu, nezanedbateľná je aj prítomnosť vápnika, horčíka, selénu aj zinku. Z vitamínov môžeme zase spomenúť vitamíny skupiny B, vitamín E a K.

Rezistentný škrob

Zároveň je to potravina, pri ktorej môžete využívať takzvaný rezistentný škrob. Vďaka nemu sa glykemický index potraviny výrazne zníži a ryža bude mať menej kalórií a výraznejšie zasýti. Stačí ryžu uvariť a prudko ju schladiť. Nechať ju odležať do druhého dňa a následne ju použiť do rozličných pokrmov.

Zdroj: ireceptar.cz, www.youtube.comwww.iamdiabetic.eumagazindoma.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané