
Láka vás ochutnať niečo nové a voňavé? Skúste to ako anglickí labužníci, ktorí dokonale vedia, čo dať do čaju pre jeho lepšiu chuť.
Napriek tomu, že sa u nás nepije čaj tak často ako v Anglicku, má pomerne vysoké percento pravidelných užívateľov. A s pomaly končiacim letom sa jeho frekvencia popíjania zvýši spravidla v každej domácnosti, obzvlášť počas dlhej zimy. Skúste si tento nápoj vylepšiť podľa anglických gurmánov. Stačí, ak si do kvalitného čaju dodáte zopár zaujímavých ingrediencií. Iste váš čaká nielen lahodný, ale aj zdravý pôžitok plný neodolateľnej vône.
Ako si urobiť šálku čaju na viktoriánsky spôsob? Pozrite sa na toto video:
Medovka
Môžete využiť ako medovku čerstvú, tak sušenú. Pridaním tejto bylinky do čaju získate osviežujúci nápoj, ktorý vám pomôže upokojiť sa a úplne sa uvoľniť. Medovka má totiž schopnosť upokojiť celý organizmus a nepôsobí len na psychiku a nervovú sústavu, ale prospieva všetkým telesným orgánom. Pridaná medovka v čaji prospeje aj všetkým s chronickými záchvatmi kašľa. Poradí si aj so zažívacími problémami, pretože uvoľňuje žalúdok a vy sa zbavíte prípadných kŕčov či plynatosti.
Mlieko
Pridanie mlieka do čaju je veľmi obľúbeným spôsobom, ako zmäkčiť a skrotiť horkú chuť niektorých čajov. V Anglicku je známy variant čaju s mliekom, ktorý sa často podáva s teplými sušienkami alebo sendvičmi.
Rozmarín
Táto liečivá bylinka je typická svojou nezameniteľnou prenikavou vôňou a netradičnou chuťou. Okrem toho, že je často využívaná na prípravu mnohých jedál, rozmarín je tiež vynikajúci do čaju. Anglickí gurmáni tvrdia, že je potom chuť nápoja hlbšia, jasnejšia a bohatšia. Vďaka príjemnej korenenej vôni sa tento čaj určite stane favoritom vašich zimných večerov. Rozmarín má veľmi pozitívne účinky na celú tráviacu sústavu, pretože uvoľňuje hladké svalstvo, dochádza k zvýšenej tvorbe žalúdočných a tráviacich štiav a tiež vylučovaniu žlče. Vďaka tomu vás nebude obťažovať nepríjemné nadúvanie a budete celkovo tráviť rýchlejšie. Táto bylinka taktiež dokonale znižuje pocity únavy a upokojuje.

Med
Namiesto cukru môžete použiť na osladenie čaju med. Ten čaju dodá sladkosť a aj ľahko jeho chuť obohacuje. Je to obľúbená voľba pre tých, ktorí chcú pridať niečo prírodne sladké.
Jablko a pomaranč
Hoci môže niekomu pripadať táto kombinácia trochu zvláštna, opak je pravdou. Jablko a pomaranč sa totiž perfektne dopĺňajú a bežný čaj sa s ich chuťou aj vôňami stáva oveľa zaujímavejší.
Pridaním týchto dvoch druhov ovocia do čaju získate príjemne sladkastý a osviežujúci teplý nápoj s mnohými vitamínmi a užitočnými látkami pre naše zdravie. Aby ste ich nezničili, nepridávajte ovocie do úplne vriaceho čaju.
Bazalka a jahoda
Pokiaľ si chcete pripraviť naozaj netradičný čaj, pridajte do čaju bazalku a jahody. Ovocie môžete využiť ako čerstvé, tak mrazené, ktoré rozsekáte na malé kúsky v mixéri a necháte rozmrznúť.
Jahody vďaka svojim diuretickým účinkom vyčistia organizmus od solí a jedov, ktoré sa v ňom cez zimu hromadia. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov sú tiež účinnou prevenciou pred predčasným starnutím. Kombinácia ovocia s bazalkou je tiež veľmi obľúbená v Indii, kde má svoju dlhodobú tradíciu, pretože bylinka zlepšuje jeho prospešné vlastnosti.

Vanilka
V Anglicku vanilku v čaji doslova milujú a patria k jedným z najvyužívanejších príchutí. Zo všetkého najlepšie je použiť čerstvú vanilku, ktorá je oveľa príjemnejšia ako potravinové esencie. Jej vôňa dodá čaju skvelú arómu a určite prebudí všetky vaše chuťové bunky.
Vanilka podporuje trávenie a zlepšuje chuť do jedla. Zároveň napomáha upokojiť nepokojnú psychiku a napnuté nervy, vďaka tomu sa vám bude po čaji s vanilkou aj lepšie zaspávať. Vanilka navyše pôsobí aj ako afrodiziakum.